Help! Ik zit in een leesdip!

Als je mij al langer volgt dan weet je dat 2017 voor mij een heel moeilijk jaar was. Ik zat bijna het volledige jaar in een leesdip. En ik geraakte er maar niet uit. Dan dacht ik: “Yes, ik ben uit mijn leesdip geraakt”, maar dat was niet correct. In mijn geval was het dat ik wel zin had om te lezen, maar dat ik mijn vrije tijd liever benutte aan andere dingen zoals bijvoorbeeld series. In dit artikel ga ik het hebben over dingen die er voor gezorgd hebben dat ik weer uit mijn leesdip ben geraakt.

Lees korte boeken

Ik hou van lange boeken, je zit dan goed in het verhaal. Maar als je in een leesdip zit, raad ik je korte boeken aan. Je doet al langer over een boek lezen als je in een leesdip zit. Je wilt dat ene boek van 500 pagina’s misschien heel graag lezen, maar je geraakt door je leesdip waarschijnlijk moeilijk in het verhaal. Korte verhalen gaan snel en dan beleef je het plezier nog steeds van volledig in een verhaal te zitten. Maar je haakt niet af na 100 pagina’s omdat je geen zin meer hebt.

Doe wat je graag wil doen

Geef jezelf ook de tijd om even niet te lezen. Het aantal boeken dat je op een jaar leest is helemaal niet belangrijk. Ik heb ook een leeschallenge en ik wil natuurlijk het beste uit mijn leesjaar halen. Maar je forceren in het lezen van boeken, gaat het niet bevorderen. Als je toch liever die serie op Netflix kijkt, dan moet je dat misschien eens doen. Er komt een moment dat je terug graag je boek in je handen neemt en gaat lezen.

Geef het tijd!

Je mag dan misschien het gevoel hebben dat je moet lezen want dit is goed. Geef jezelf tijd. Deze tijd gaat er voor zorgen dat je terug zin krijgt om te lezen. Heb je het even druk met je werk of school waardoor je niet kan lezen? Werk dan eerst die dingen af en maak daarna terug tijd om te lezen. Tijd is belangrijk en zoals ik hierboven al zei, forceer niets.

Kijk booktube

Iets wat mij heel snel uit mijn leesdip haalt is het kijken van booktubevideo’s. De hauls, wrap-ups en tbr’s geven mij zin om ook iets te lezen. Maar ook andere boekgerelateerde video’s vind ik geweldig om te zien. De mensen in de video’s zijn ook zo enthousiast over boeken het is namelijk hun passie. En je beseft het niet direct maar dat enthousiasme neem je over.

Kom buiten of doe dingen

Dit kan twee dingen beteken. Als eerste bedoel: doe dingen die niets met boeken te maken hebben. Ga iets doen met vrienden en familie. En denk voor een keertje niet aan die overvolle boekenkast of al die boeken in de bibliotheek die je wil lezen. Gewoon je verstand weghalen van het lezen.

Het tweede aspect waar ik het over heb is juist deze boeken opzoeken. Neem je boekenkast eens onder handen. Ruim je boekenkast eens op en kijk eens wat je nog wil lezen en doe de boeken weg die je niet wil lezen. Dit probeer ik elk jaar te doen.  Daarna vind ik het ook heel leuk om een bookshelftour te kijken of op te nemen. Je kan ook naar de bibliotheek gaan en snuif de sfeer en de boeken op. Ben je op zoek naar een goedkope manier om boeken te lezen? Klik dan hier.

Dit waren mijn tips om uit een leesdip te komen. Deze dingen hebben er voor gezorgd dat ik uit een leesdip ben geraakt.

Heb jij al eens in een leesdip gezeten? Heb jij nog tips om uit een leesdip te geraken? Laat ze weten in de reacties! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *